Choose language

Vår historia

Vår bana som hundmatstillverkare började egentligen redan för 60 år sedan. Det var då familjen Magnusson startade Kennel Airways. Kennel Airways födde upp Grand Danois, stora snabbväxande hundar, där fel kost snabbt visar sig både på skelettets uppbyggnad och på muskulaturen. Kvalitet är ett problem. Ekonomi ett annat. Stora hundar slukar mängder med mat. Matkontot är en praktisk realitet som varje uppfödare kämpar med. Och kontot växer med hundarna.

På Kennel Airways brottades vi många år med problemet att få fram riktigt bra hundmat till rimligt pris.  Genom att lära oss allt om hundar och deras utfodring från grunden, lyckades vi tillsammans med en amerikansk tillverkare att utveckla ett torrfoder som var perfekt balanserat för att passa hundars näringsfysiologi. Ett påtagligt resultat av detta arbete: 1983 korades Kennel Airways som årets uppfödare i Sverige.

Inspirerade av alla framgångar, beslöt vi oss för att börja tillverka hundmat på egen hand. På Håbolund, fem mil utanför Stockholm, byggde vi således en fabrik för ugnsbakning av torrfoder. Efter en fenomenal utveckling, där vi snabbt blev en av de ledande leverantörerna av hundmat till svenska uppfödare och svensk fackhandel, valde vi att år 1990 sälja bolaget till ett av Lantmännen ägt dotterbolag.

 

Men det känslomässiga engagemanget ville dock inte riktigt släppa sitt tag om oss och år 1995 startade Magnusson Petfood. Precis som tidigare baserade vi vår verksamhet på en kombination av kunskap och känsla. Något som dock hade förändrat sig var att vi nu hade tillägnat oss en större insikt om den värld vi lever i och det avtryck som vår verksamhet gör på omgivningen. Denna medvetenhet har bland annat resulterat i att vår fabrik uteslutande drivs med vattenalstrad elektricitet samt att vi återanvänder ca 20 procent av den energi som vi utnyttjar i vår produktion. Arbetet med att energieffektivisera vår verksamhet pågår kontinuerligt, liksom miljöanpassningen av råvaror, insatsvaror och maskiner.

När det gäller själva hundmaten var, och fortfarande är vår, ambition att göra en så naturlig produkt som möjligt baserad på högkvalitativa svenska råvaror, fri från onaturliga tillsatser.

Som ett led i den ambitionen lanserade vi därför Den Naturliga Hundmaten 1998. Den Naturliga Hundmaten var den första hundmaten att kontrolleras och godkännas av KRAV. Faktum är att Den Naturliga Hundmaten var först i världen med att ha blivit certifierade av ett IFOAM ackrediterat kontrollorgan.

 

 

År 2005 lanserade vi så Meat & Biscuit - det första och hittills enda torrfodret på marknaden där allt kött är färskt svenskt kött, istället för köttmjöl som är den dominerande proteinkällan i övriga torrfoder. Förutom färskt svenskt kött, innehåller Meat & Biscuit även färska ägg, färska morötter samt kallpressad rapsolja.

För oss på Magnusson Petfood är det en självklarhet att vi enbart använder oss av högkvalitativa råvaror från det svenska jordbruket.