Choose language

FAQ

 • Om våra produkter
  • Varför har vi valt att enbart använda oss av svenska råvaror i våra produkter?
   • Orsaken är att regelverket i Sverige ger oss en trygghet i och med att de råvaror som vi använder oss av är säkra och håller en hög kvalitet. Vi tycker också att det är viktigt att värna om den svenska landsbygden, våra svenska bönder och deras djurhållning. Att detta dessutom innebär att våra råvaror inte fraktas runt halva jorden är vårt bidrag till en hållbar miljö.
  • Vad är det för skillnad mellan Original och Meat & Biscuit?
   • Skillnaden mellan våra två produktserier är att proteinet i Magnusson Original kommer från köttmjöl (precis som hos Hill´s, Eukanuba, Royal Canin för att nämna några), medan proteinet i Meat & Biscuit uteslutande kommer från färskt svenskt kött och färska svenska ägg. Faktum är att Meat & Biscuit är det enda torrfoder på marknaden där det enbart används färskt kött.
    Magnusson Original har tre helfoder; Lätta, Kennel och Den naturliga hundmaten. De är våra äldsta produkter och finns kvar av en anledning – det är bra produkter till ett bra pris som våra kunder gärna vill fortsätta att använda. Den naturliga hundmaten består till 78 procent av KRAV-godkända råvaror.
    Meat & Biscuit finns i varianterna Light, Adult, Junior och Work. Energiinnehållet i dem är olika, men råvarorna är desamma. Bland annat färskt svenskt kött, färska ägg, färska morötter och kallpressad rapsolja.
  • Varför använder ni spannmål i era produkter?
   • Vi använder uteslutande svenska råvaror i våra produkter. Som kolhydratkälla använder vi grahamsmjöl och kornmjöl. Mjölet är nödvändigt i våra produkter för att binda samman råvarorna till formbara bitar. Kolhydraterna ger dessutom energi till hunden och bra motion till tarmarna.
    Många hundägare är onödigt rädda för spannmål. Hela den här diskussionen är dock marknadsstyrd och har oftast sitt ursprung från USA. Den drivs av att marknaden blivit väldigt konkurrensutsatt och saknar förankring i hundens faktiska näringsbehov. Internationell obunden forskning visar att vete är en utmärkt kolhydratkälla i hundmat. Detta då vete har hög smältbarhet precis som exempelvis ris eller majs.
  • Vad är det som är så bra med färskt kött?
   • Vi är den enda tillverkaren i hela världen – i alla fall vad vi känner till – som tillverkar ett torrfoder (Meat & Biscuit) som uteslutande innehåller färskt kött utan någon som helst tillsats av köttmjöl. Genom att endast använda oss av färskt kött, får vi en fantastiskt fin proteinkvalitet med mycket hög smältbarhet. Och sist men inte minst viktigt så tycker hundar att det smakar väldigt gott! I Meat & Biscuit är det dock inte bara köttet som är färskt – istället för äggpulver och torkade morötter, använder vi oss även av färska ägg och färska morötter!
  • Färskt kött eller köttmjöl?
   • Köttmjöl är den största och vanligaste proteinkällan vid tillverkning av torrfoder. Köttmjöl är en utmärkt proteinkälla. I Meat & Biscuit använder vi oss dock uteslutande av färskt svenskt kött, vilket ger en ännu högre proteinkvalitet och smaklighet.
  • Lite Work eller mycket Light?
   • En matglad hund mår troligtvis bättre av att få en lite större mängd mat av ett foder med lägre energi, än av att få lite av ett foder med mycket energi.
    Utfodringstabellen på förpackningen eller i broschyrer är ett riktmärke och är avsett som vägledning för hur mycket foder som en hund behöver. Om du behöver ge din hund mellan 60 och 70 procent av den rekommenderade mängden under en längre period, rekommenderar vi dock att du byter till ett foder som har lägre energiinnehåll.
  • Hur gör jag med Magnusson Original Blanda?
   • Magnusson Original – Blanda är en nischad produkt som är framtagen för de hundägare som vill blanda sin egen hunds foderstat. Att man vill blanda sin hunds foderstat kan bero på hälsoskäl eller på grund av att man har god tillgång på exempelvis kött. Blanda ersätter exempelvis kokt ris och ska kompletteras med animaliskt protein (företrädesvis kött och ägg), mineraler och vitaminer.
    Tänk dock på att du måste ha gedigen kunskap om näringslära för hundar innan du ger dig i kast med att göra din egen foderstat. Det är även viktigt att du känner till energiinnehållet i de olika råvarorna för att säkerställa att din hund kommer att hålla ett bra hull. Utöver detta måste du även veta vilka näringsämnen som de olika råvarorna innehåller. Ett för stort upptag av vissa näringsämnen kan nämligen störa upptaget av andra, därför är det väldigt viktigt att vara noggrann.
  • Vatten i köttet
   • Vattenhalten i köttfärs varierar en del. Dels beroende på om det är nötfärs, fläskfärs eller blandfärs, dels beroende på hur mycket fett som färsen innehåller. Vattenhalten kan därför variera mellan 60 och 70 procent. Den köttfärs som vi använder till Magnusson Meat & Biscuit innehåller 65 procent vatten.
    Den mängd kött som vi anger är den procentuella andelen av receptet. Enligt gällande regler från Jordbruksverket ska den största ingrediensen anges först och därefter i storleksordning i fallande skala.
    När man jämför olika foder och deras innehåll av köttråvara, frågar man ofta ”Hur mycket kött innehåller ert foder?”. Eftersom frågan är olyckligt formulerad, blir dock svaret i princip omöjligt att utvärdera för frågeställaren. Låt oss försöka förklara varför! Säg att vi tar två på papperet likvärdiga foder som båda har 25 procents proteininnehåll. I den ena produkten används ett köttmjöl med lågt proteininnehåll och i den andra ett köttmjöl med högt proteininnehåll. I den produkt i vilken ett köttmjöl med lågt proteininnehåll används, måste man följaktligen tillsätta mer av köttmjölet med lågt protein för att nå det deklarerade proteininnehållet om 25 procent än vad som krävs i den andra produkten där man har använt sig av ett köttmjöl med högt proteininnehåll. I det första fallet kanske man tillsätter 25 procent köttmjöl medan man i det andra fallet endast tillsätter 20 procent.
  • Vitamintillskott
   • Äter din hund ett helfoder behöver den inte några tillskott. Ett helfoder innehåller de näringsämnen som en frisk hund behöver. Tänk på att vissa näringsämnen kan störa upptaget av andra. Du bör därför vara försiktig om du av olika anledningar ändå väljer att ge din hund ett eller flera tillskott.
  • Behöver jag blötlägga fodret?
   • Till yngre valpar, eller till hundar som normalt dricker dåligt, rekommenderar vi att man blötlägger fodret en liten stund innan utfodring. I annat fall är det inte nödvändigt då vårt foder sväller väldigt lite och därmed minimerar risken för magomvridning.
  • Varför har ni inget seniorfoder?
   • Vi har inte något så kallat seniorfoder. Om din hund av någon anledning behöver tillskott av exempelvis Glukosamin anser vi att det är bättre att ge det separat i kontrollerad form. Då kan du själv kontrollera mängden och göra de uppehåll som behövs utan att behöva byta foder. Om en äldre hund har behov av ett lägre energiintag, rekommenderar vi att man ger Meat & Biscuit Light eller Magnusson Original – Lätta som är de av våra foder som har lägst energiinnehåll: 20 procent protein och 8 procent fett (1350 kJ/100g).
 • Var våra produkter säljs
  • Var kan jag köpa ert foder?
   • Samtliga våra produkter går att köpa i vår webbshop samt i vår fysiska gårdsbutik. Du hittar också vårt hundfoder (Meat & Biscuit och Den naturliga hundmaten) hos våra återförsäljare ICA, Coop, Willys, Citygross samt Hemköp.
    På vår hemsida kan du själv söka efter vilka fysiska livsmedelsbutiker i Sverige som säljer våra produkter, samt ta reda på vilka produkter som de normalt har hemma på sina hyllor. Du kan även handla våra produkter av e-handlare som Animail, ZooZoo, Hemfode och Mathem m.m.. Förutom dessa har även en rad mindre återförsäljare, hela eller delar av vårt sortiment i sina fysiska butiker eller webbshopar. Vill du veta vilka dessa återförsäljare är och var de finns? Se http://www.hundmat.com/hitta-narmaste-aterforsaljare
  • Kan man verkligen köpa ett bra hundfoder i en vanlig livsmedelsbutik?
   • Ja, självklart! Det är ju trots allt inte butiken som påverkar hundfodrets kvalitet. En produkt med låg kvalitet blir ju inte bättre för att den säljs i en dyr specialaffär och tvärtom.
  • Varför finns inte ert foder i djurbutiken?
   • I och med att våra produkter säljs i dagligvaruhandeln (Ica, Coop med flera) samt att vi levererar direkt till kennlar och storförbrukare, tycker fackhandeln inte särskilt mycket om oss.
    För dig som hundägare är det dock ett stort plus att vi finns i dagligvarubutikerna, då dessa är öppna från tidig morgon till sen kväll, sju dagar i veckan och du ju ändå ska dit för att handla din egen mat!
 • Utfordring
  • Hur mycket mat ska jag ge min hund?
   • Detta är nog den absolut viktigaste frågan att svara på. De bästa förutsättningarna för ett hälsosamt liv uppnår du genom att ge din hund en välbalanserad foderstat, fri tillgång till vatten, se till att den håller sig slank samt ge den daglig motion.
    När det gäller hur mycket mat hunden ska äta så styrs detta av hur mycket energi som hunden gör av med. Den fodermängd som står angiven i utfodringstabeller är alltid ett riktmärke och kan variera beroende på ålder, ras, temperament, motion och klimat.
    Använder du dina händer, ögon och lite sunt förnuft, brukar det alltid bli bra. Kontakta oss dock gärna om du har frågor!
  • Hur ska jag göra för att få ner vikten på min hund?
   • Det finns en fysikalisk lag som inte går att komma runt och det är balansen mellan tillförd och förbrukad energi. Att en hund blir överviktig beror helt enkelt på att den får för mycket energi i förhållande till hur mycket energi som den förbrukar. Det är dock lätt att bli hemmablind och glömma bort att justera fodergivan när man till exempel inte kan ge hunden lika mycket motion som tidigare eller när ämnesomsättningen blivit påverkad i samband med till exempel kastration. En överviktig hund utsätter sin kropp för en stor belastning och det sägs att en gravt överviktig hunds liv kan förkortas med flera år.
    Kombinationen av ökad motion och minskat energiintag är det absolut bästa sättet att få ner hunden i vikt. Vid kraftig övervikt eller om hunden är skadad eller sjuk är det dock alltid bra att rådgöra med veterinären gällande motionen. 
    Meat & Biscuit Light samt Magnusson Original Lätta är de produkter som har lägst energi av våra helfoder och båda fodren är specifikt framtagna för hundar som har ett lågt energibehov.
    Några tips:

    - Tänk på att matrester och belöningsgodis också är energi.

    - Mät upp dagens fodergiva på morgonen och ge enbart detta under dagen, om ni är fler i hushållet kan detta vara ett bra sätt att kontrollera vad hunden faktiskt äter. Om du blötlägger fodret så blötlägg endast den mängd som hunden direkt ska äta.

    - Är hunden matglad så kan du sakta ner tempot på intaget. Det finns till exempel speciella matskålar som är anpassade för hundar som äter fort, det går också att sprida ut fodret på exempelvis en ugnsplåt eller genom att lägga fodret i en aktiveringsboll.

  • Min hund väger för lite. Hur ska jag göra för att få upp henne/honom i vikt?
   • En del hundar är underviktiga. Det kan till exempel bero på dålig aptit, att hunden är sjuk eller att den får en förändrad energiförbrukning genom exempelvis ökad motion.  Om hunden är frisk för övrigt, behöver energiintaget ökas. Detta kan göras antingen genom att öka fodergivan eller att man byter till ett foder med mer energi. Meat & Biscuit Work innehåller mycket energi och kan därför vara lämpligt att ge till en hund som behöver öka i vikt.
  • Min hund äter för fort, vad ska jag göra?
   • Inget gör matte och husse så glad som att deras hund äter med god aptit! Men när hunden utan att tugga på mindre än en halv minut fått i sig allt och tittar på dig med blicken ”fick jag inget mer?” eller kanske till och med snor bästa älgsteken innan fredagsmiddagen så är situationen oftast en annan. Det krävs god karaktär och disciplin av familjen att hålla en matglad hund i ett gott hull.
    Några tips:

    - Tänk på att matrester och belöningsgodis också är energi.

    - Mät upp dagens fodergiva på morgonen och ge enbart detta under dagen, om är ni fler i hushållet kan detta vara ett bra sätt att kontrollera vad hunden faktiskt äter. Om du blötlägger fodret så blötlägg endast den mängd som hunden direkt ska äta.

    - Är hunden matglad så kan du sakta ner tempot på intaget. Det finns till exempel speciella matskålar som är anpassade för hundar som äter fort, det går också att sprida ut fodret på exempelvis en ugnsplåt eller genom att lägga fodret i en aktiveringsboll
  • Min hund vill inte äta. Vad ska jag göra?
   • Ett fåtal hundar är inte så glada i mat. För dessa hundar så spelar det sällan någon roll om man byter foder. De är helt enkelt inte intresserade av att äta. Det finns också hundar som inte gillar smaken på sitt foder. Om du misstänker detta, ska du inte tveka utan kontakta oss för att få ett gratis smakprov hemskickat! 9 av 10 hundar som smakat Meat & Biscuit tycker nämligen att det smakar gott. Även hundar som är kräsna brukar äta vårt foder med god aptit.
    Om din hund däremot slutar att äta helt plötsligt kan man misstänka att hunden är sjuk och behöver översyn av en veterinär.
  • Bortskämda hundar som inte äter
   • Vissa hundar lär sig fort att det lönar sig att matvägra – detta då korven och oxfilén istället brukar komma fram… Tyvärr gör man sin hund en otjänst då detta i värsta fall kan skapa en näringsmässig obalans i födan. En hund är ett vanedjur som mår allra bäst av att äta samma mat på samma tid.
    En frisk hund som matvägrar kan man vara lite tuff mot. Pröva med att ställa ner fodret på morgonen och låta fodret stå framme i ca tio minuter. Ta därefter upp matskålen oavsett om hunden har ätit eller inte. Ge inte hunden något att äta innan det är dags för nästa måltid. Ställ då ner matskålen och låt den stå i tio minuter, ta sedan upp den igen. Här gäller det att vara tuff och uthållig! Under förutsättning att hunden har fri tillgång till vatten och också dricker, kan man låta detta pågå i tre, maximalt fyra dagar. I de flesta fall räcker en sådan här ”kur” för att få hunden att förstå att den ska äta genast av det som serveras.
 • Dräktighet, valp och unghund
  • Hur ska jag utfodra min dräktiga tik?
   • Liksom varje tik är också varenda dräktighet unik. Rent generellt kan man dock säga att en dräktig tik behöver mer energi ju längre tid som dräktigheten har pågått. Om en tik har många valpar, kan det bli trångt i magen och då kan det vara svårt för henne att få tillräckligt med energi. I dessa fall kan man behöva ge ett foder med mer energi samt utfodra tiken flera gånger per dag med mindre portioner. Många uppfödare väljer att ge Meat & Biscuit Junior under dräktigheten då det oftast är detta foder som valparna senare kommer att äta.
  • Hur ska jag läsa utfodringstabellen för M&B Junior?
   • Tabellen längst till vänster anger hur mycket hunden kommer att väga som vuxen. Om din valp till exempel kommer att väga omkring 10 kg som vuxen, följer du helt enkelt den tabellraden mot höger. När valpen väger 1 kg ska den äta 2 dl foder per dag, när valpen sedan väger 2 kg ska den äta 3 dl foder per dag och så vidare. Var uppmärksam på att utfodringstabellen endast är en vägledning. Den mängd foder som en valp behöver, kan variera beroende på saker som ras, temperament, motion och klimat. Känner du dig osäker? Konsultera i så fall gärna din valps uppfödare!
  • Hur länge ska min valp äta valpfoder?
   • Det finns inget exakt svar när det är dags att byta från så kallat valpfoder till vuxenfoder utan det som styr är hur mycket energi som valpen/unghunden behöver. Generellt brukar vi dock rekommendera hundar av storvuxna raser att byta till ett foder med lite mindre energi, exempelvis Magnusson Original Kennel eller Meat & Biscuit Adult, när de är mellan fem och sex månader gamla. Detta då det är viktigt att hålla valpen i ett slankt hull för att undvika onödig belastning i tillväxtzonerna, vilket kan ge problem senare i livet. Hundar av småvuxna raser kan dock gott och väl fortsätta att äta Meat & Biscuit Junior fram tills det att de är omkring ett år gamla under förutsättning att de håller sig i ett bra hull.
    Är du osäker? I så fall svarar vi mer än gärna på dina frågor! Det kan dock även vara en god idé att rådgöra med din hunds uppfödare.
  • Kan min valp växa för fort av för mycket protein? 
   • En valp växer inte för fort på grund av att den får ett foder som innehåller mycket protein. Däremot har foder som innehåller mycket protein även ofta en högre fetthalt. För mycket av ett sådant foder kan därför resultera i en för snabb tillväxt samt övervikt. I det avseendet kan både en hög protein- och fetthalt bidra till skelettproblem – men proteinhalten i sig är alltså inte det egentliga problemet.
 • Hund i träning
  • Vilket foder ska jag ge till min hund som tränar mycket?
   • Alla hundar är individer och precis som för oss människor varierar energibehovet trots att förutsättningarna tycks vara lika. Utgå från det foder som hunden äter idag och ta dig en funderare kring en rad olika frågor. Hur är hundens hull? Hur är det med din hunds ork? Ska du träna din hund mer intensivt under en kortare period eller är det fråga om en bestående livsstilsförändring? Ibland räcker det med att öka fodergivan en aning, i andra fall kan det behövas ett foder med mer energi. Meat & Biscuit Work är det av våra foder som innehåller mest energi; 28 procent protein och 18 procent fett (1577 kJ/100 g).
  • Jag har en jakthund - vilket foder ska jag ge till den?
   • Det är skillnad på jakthund och jakthund, inte bara vad gäller ras och jaktsätt utan även sett till det individuella energibehovet. De flesta jakthundar brukar behöva ha ett ökat energitillskott under såväl förträning som jakt. Meat & Biscuit Work är det av våra foder som innehåller mest energi; 28 procent protein och 18 procent fett (1577 kJ/100 g) och brukar därför vara det foder som passar bäst för hårt arbetande jakthundar.
  • Jag har börjat konditionsträna med min hund, behöver jag byta foder?
   • En extra lång promenad då och då påverkar inte hundens energibehov något nämnvärt. Vi rekommenderar därför inte att man byter till ett foder med mer energi utan att man vid behov ger ”lite extra” just där och då. Vid mer regelbunden träning ökar hundens energibehov och om hunden inte är överviktig kan det i så fall bli aktuellt att byta till ett foder med mer energi om det inte räcker med att öka fodergivan. 
    Har du en överviktig hund? I så fall kan det vara lämpligt att byta till ett foder med mindre energi, exempelvis Meat & Biscuit Light eller Magnusson Original Lätta samt försiktigt öka mängden motion.